Bademovo Mleko – Napravite Sami uz Ovaj Lak Recept!

Badem je drvenasta biljka iz porodice badema koja dostigne visinu do 9 metara. Ima belo ružičaste cvetove, listovi su dugi i šiljasti, plod je duguljasta koštica sa uglavnom jednom, a ponekad i dve semenke, prevučene smeđom kožom koja u toploj vodi omekša. Potiče sa Bliskog Istoka. Postoje dve vrste i to gorki badem koji se koristi u alternativnoj medicine i slatki badem koji služi za ishranu i pravljenje kolača. Bere se krajem leta kad seme bude potpuno zrelo. Od njegovih cvetova i ljuski se pravi čaj, a od badema se često prave sredstva protiv glista ili kupke za ruke i noge.

Jedna napomena, gorki badem sadrži cijanovodoničnu kiselinu koja je vrlo jak otrov i zabranjuje se njegovo korišćenje oralnim putem. Za spoljnu upotrebu se koristi za pripremu vrućih obloga i kupki, ublažava bol, naročito migrenu. Od slatkog badema se koriste ljuska i semenke, listovi i kora. Listovi i ljuske smiruju kašalj, a kora protiv crevnih parazita i povišene temperature. Pospešuje i izlučivanje mokraće. Jedno od bitnih proizvoda od badema je i bademovo mleko.

Å ta je bademovo mleko?

Bela tečnost  dobijena od biljaka takođe se naziva mleko, a tu spadaju sojino mleko, pirinčano i bademovo mleko. Bademovo mleko je piće napravljeno od celih ili mlevenih badema i često ga koriste osobe alergične na obično mleko. Pogodno je  za vegane i vegetarijance. Ima boju unutrašnjosti bademovog jezgra, kremaste je strukture i orašastog ukusa.

Bademovo mleko i zdravlje: Mleko koje se dobija iz badema u svom sastavu ne sadrži holesterol, alternativa je kravljem mleku i sadrži 20% proteina. Pored toga sadrži i veliku količinu vitamina E, fosfor, kalcijum, cink, bakar, gvožđe, B vitamine, mangan.

Bademovo mleko je u srednjem veku bilo poznato i u islamskom i u hrišćanskom svetu i imalo je veliku primenu u srednjevekovnoj kuhinji. Korišćeno je od Pirinejskog poluostrva pa do Istočne Azije.

Kalorijska vrednost bademovog mleka

U bademovom mleku je koncentrisana mala količina kalorija. Vrlo je bogato hranljivim sastojcima, ne sadrži holesterol i zasićene masti. Njegovo blagotvorno dejstvo na zdravlje će pomoći da budete da se osećate dobro, a sastav bademovog mleka gfa čini vrlo podobnim za one koji pokušavaju da smršaju. Poredjenja radi, ovo su vrednosti bademovog naspram kravljeg mleka:

Bademovo mleko – recept

Bademovo mleko  postaje sve popularnije i to ne bez razloga. Ukus mu je neodoljiv, priprema jednostavna i brza, nije zahtevno, a ukusnije je od ostalih.Osim bademovog mleka sa vanilom i čokoladom postoje i drugi recepti kao što je sa agava sirupom. Bademovo mleko se može koristiti i za pripremu raznih peciva, supa, čorbi, raznih poslastica i napitaka, a tu su i palačinke sa bademovim mlekom, ovsena kaša ili čokoladni smuti sa bademovim mlekom.

Kako se pravi bademovo mleko?

Priprema bademovog mleka je jednostavna i može se napraviti u svakom domaćinstvu. Potreban je blender ili sokovnik, jedna čaša sirovog badema, 3-4 čaše vode i cediljka.

PRIPREMA: Badem se preko noći potopi u vodu koja se ujutru prospe. Ponovo se u badem sipa čista flaširana ili filtrirana voda, 3-4 čaše. Dva do tri minuta se meša u blenderu. Mleko se posle toga procedi kroz cediljku i sipa u staklenu flašu. U frižideru može stajati 2-3 dana. Može se konzumirati sa medom, cimetom, kakaom, vanilom, po želji i ukusu. Pulpu koja se dobije posle ceđenja možete iskoristiti za pripremanje marcipan kolača, krekera ili ga dodati u musli, ili ga čak osušiti da bi se dobilo bademovo brašno.

Pulpu možete iskoristiti i za pravljenje hidratantne maske za lice, ako joj dodate malo pavlake i meda. Očistite kožu i nanesite ovu masku pa držite 10-15 minuta i isperite vodom.Bademovo mleko sadrži mnogo hranljivih materija. Korist od bademovog mleka je višestruka za održavanje zdravlja i vitalnosti organizma.

Bademovo mleko se može koristiti za brzo zaceljivanje čira želuca i dvanaestopalačnog creva, stimuliše izlučivanje žuči, stimuliše rad creva, oslobađa od gorušice, korisno je kod prehlada, astme, nesanice, anemije, impotencije. Odličan je izvor energije, jača memoriju i aktivnost mozga, njegovi antioksidansi smanjuju rast slobodnih radikala, a time štite od raka. Bademovo mleko je korisno za funkcionisanje mišićnog tkiva, ne sadrži laktozu i ima malo kalorija, sadrži flavonoide, smanjuje nivo holesterola i štiti srce, dobro za zdravlje kože i kose.

 


Podeli ovaj tekst na:

Author: Saška

Share This Post On

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *